PRAKTIJK AANVULLENDE EN SPORT - GENEESKUNDE - DR JOHAN DE SAEDELEER, WOMMELGEM - ANTWERPEN
  BEGINPAGINA
VOORSTELLING
  LINKS
  CONTACT
  NIEUWS
 


NEURAALTHERAPIE

 

Wat is Neuraaltherapie?

 

Neuraaltherapie is het therapeutisch gebruik van een lokaal verdovingsmiddel, meestal procaine. Procaine bezit de structuur van bijna alle geneesmiddelen-groepen. Het wordt ingespoten op welbepaalde plaatsen in het lichaam.

Er zijn twee grote manieren waarop neuraaltherapie wordt toegepast : de plaatselijke neuraaltherapie en de stoorveld-therapie. Stoorveldtherapie vormt de basis van de neuraaltherapie.

In 1925 publiceerden twee Duitse broers, Ferdinand en Walter Huneke, voor het eerst dat een injectie met een lokaal anestheticum een effect kon hebben op andere delen van het lichaam. Jaren later ondervond Ferdinand dat, wanneer hij een vrouw een injectie in haar been gaf wegens pîjn aldaar, haar schouderpijn eveneens verdween. Het begrip STOORVELD was geboren

Het Autonoom of Zelfstandig Zenuwstelsel is het onbewuste deel van ons zenuwstelsel, welke de functies van al onze organen regelt. Elke verstoring binnen dit zenuwstelsel veroorzaakt een "stoorveld", en kan leiden tot verschillende aandoeningen

Elk litteken en elke chronische ontsteking kan een stoorveld zijn. Een aktief stoorveld veroorzaakt geen plaatselijke pijn, maar lokt pijn en dysfunctie elders in het lichaam uit. Een haard is een litteken of chronische ontsteking waarvan de stoorveldfunctie slechts door een ingreep kan verwijderd worden. Haarden komen vooral voor in het mond-kaak-gebied. Samenwerking van een neuraaltherapeut met een neuraaltherapeutisch tandarts is daarom essentieel.

Plaatselijke neuraaltherapie doet beroep op de farmacodynamische eigenschappen van procaine, stoorveld-therapie beïnvloedt het basis-bioregulatie-systeem. Omdat stoorveld-therapie beroep doet op het regulatievermogen van het lichaam, behoort neuraaltherapie tot de natuurgeneeswijzen.
Neuraaltherapie aan autonome zenuwstrengen kan zowel plaatselijke effecten hebben als stoorvelden elimineren.

Het basis-bioregulatie-systeem bestaat uit de extra-cellulaire ruimte met haar matrix en de vrije zenuw-uiteinden van het autonome zenuwstelsel.

In het beste geval ontstaat na het aanspuiten van een stoorveld een secondenfenomeen : het onmiddellijk en definitief verdwijnen van pijn en dysfunctie.
In het slechtste geval is er regulatiestarheid.
Behandeling van regulatiestarheid is biomodulatie. De voornaamste biomodulator is Ozontherapie. Biomodulatie kan latente stoorvelden provoceren.

Een neuraaltherapeutische behandeling wordt meestal uitgevoerd in een bepaalde volgorde :
- Plaatselijke neuraaltherapie
- Stoorveld-therapie
- Biomodulatie
- Gecombineerde plaatselijke en stoorveld-therapie

Wat is het doel van neuraaltherapie ?

Het doel van neuraaltherapie is om deze "stoorvelden" te deblokkeren, om alzo energie naar alle cellen te laten vloeien, en zo de biologische energie te helpen regelen. Eens de cellen hun normale electrische activiteit herwonnen hebben, kunnen deze toxische stoffen, die door deze verstoring opgeslagen zijn, terug afgeven, en terug normaal beginnen functioneren

Wat zijn de indicaties voor Neuraaltherapie ?

Pijn en dysfunctie zijn indicatie voor neuraaltherapie. Alle pijnen en dysfuncties zonder lokaal anatoompathologisch substraat zijn indicatie voor stoorveld-therapie.

1. Oorzakelijk: verstoringen of ziektes, die door Neuraaltherapie alleen, of in kombinatie met bijkomende therapiën (fysio-, psychotherapie, chirurgische en dieet- maatregelen) definitief kunnen genezen worden. Het gaat hier voornamelijk over functionele stoornissen zonder relevante orgaanveranderingen.

2. Symptomatisch: Neuraaltherapie als aanvullende of stabiliserende therapie bij bestaande morfologische orgaanveranderingen om zo de levenkwaliteit te verbeteren, de werking te verbeteren of medicamenten af te bouwen.

Hoofd:
- migraine
- spanningshoofdpijn
- neuralgische hoodpijn: trigeminus-, occipitalisneuralgie


Oogziekten
- conjunktivitis, -iritis
- vasomotorische storingen
- storingen der ooglidmotoriek
- glaucoom

Neusziekten
- vasomotorische rhinitis
- gestoorde neusdoorgankelijkheid
- sinusitis

Oorziekten
- otitis
- secundaire tinnitus
- oorsuizen
- gehoorstoornissen

Ziekten van de mond
- chronische tonsillitis
- sialadenitis
- funktionele stemstoringen( heesheid, hyoidtendopathie)
- slikstoornissen

Tandziekten
- niet levensvatbare tanden en gevolgen
- kaakgewrichtproblemen

Hals
- schildklierproblemen

Borstkas
- functionele hartproblemen
- functionele storingen van de ademhaling

Buik
- functionele stoornissen van de bovenbuik(maagontsteking, lever-galwegenproblemen, exocriene pranceasproblemen)
- darmproblemen op functionele of chronisch inflammatoire basis ( spastisch colon, chronische appendicitis, ziekte van Crohn)

Kleinbekken problemen
- functionele blaasstoornissen, chronische ontstekingen van de urinewegen
- dysfunctie en chronische ontstekingen van geslachtsorganen, zowel vrouwelijk als mannelijk

Ziekten van het bewegingsapparaat
1) ruggegraat
2) ledematen:
- functionele ziekten van de ledematen, myofunctionele ziekten in de zin van tonisch-algisch-pseudoradiculaire syndromen als gevolg van trauma's of in het kader van een stoorveld
- morfologische ziekten van gewrichten al gevolg van trauma's, arthrotische of inflammatoiore veranderingen, fantoompijn, Südeck-syndroom
a) functionele stoornissen: cervicobrachialissyndroom, lumbalgie, sacralgie, etc.
b) morfologische ziekten: van de wervelzuil, discopathie, vertebrostenose, ziekten van de intervertrebrale en costovetebrale gewrichten

Vegetatieve dysfunctie: - stoornissen van de warmteregeling, zweetsecretie, vasomotoriek = doorbloedingsstoornissen
Slaapstoornissen

Ondersteuning van menopauze

Allergische ziekten
- rhino-conjunctivitis, asthma

Gestoorde wondheling:
- postoperatieve wonden, keloïden, stricturen na verbrandingen, vaccinatielittekens

Wat zijn de contra-indicaties voor neuraaltherapie ?

Echte contra-indicaties voor neuraaltherapie zijn stoornissen in de bloedstolling, myasthenia gravis en allergie aan het lokaal anestheticum. Neuraaltherapie wordt niet toegepast bij iemand met panische angst voor injecties. Zij is meestal niet effectief bij psychiatrische stoornissen met uitzondering van depressie, bij erfelijke aandoeningen en maligniteiten. Tegen-aanwijzing voor inspuiting aan een cervicaal ganglion is bradycardie.

Bezoek ook de homepage van
Internationale medizinische Gesellschaft für Neuraltherapie nach Huneke - Regulationstherapie

Besluit

Neuraaltherapie is een regulatietherapie : zij normaliseert, door inspuiting van een lokaal anestheticum aan stoorvelden, aan zenuwbanen en aan ganglia, in het lichaamssegment van de klacht en in lichaamsvochten en/of door verwijderen van haarden met aangepaste voor- en nabehandeling, de functie van het vegetatieve systeem in de mate van het functioneel en anatomisch mogelijke. Hierdoor kan neuraaltherapie zowel preventief als curatief worden ingezet bij de holistische behandeling van de patiënt.

 
  V
THERAPIE - AANBOD:

(wordt voorlopig slechts gedeeltelijk door het Ziekenfonds terugbetaald)

Acupunctuur
Homeopathie
Fytotherapie
Chelatietherapie
Ozontherapie
Myers cocktail